Event Information:

 • ti
  07
  maalis
  2017
  su
  19
  maalis
  2017

  Markku Uitto & Ilkka Tahvanainen: Sinä päivänä lintujen äänet

  Galleria Espoonsilta

  Markku Uitto_ Jäähyväiset talvelle

  Markku Uitto, "Jäähyväiset talvelle"

  Maalaaminen on Uitolle henkilökohtainen tapahtuma. Todellisuus näyttäytyy hänen mielestään usein ristiriitaisena, värittömänä ja tasapainottomana. Tämä todellisuus ei riitä: on luotava oma todellisuus, maailma. Siinä maailmassa on mahdollisuus rakentaa komplementtivärien, sommittelun ja muodon sekä olemisen harmoniaa. Aiheet syntyvät ohitse kiitävistä hetkistä samoin kuin onnen tunne, joka on ohitse kiitävä hetki; kevään auringon ensisäteet, paljas jalka kostealla nurmikolla, lapsenlapsen käsi ukin kädessä, läheisen kosketus ja katse, vastaantulijan hymy, juhannussaunan tuoksu jne.

  Uitto etsii, kokeilee ja karsii mieluusti toisarvoista. Aiemmin Uiton maalaukset syntyivät pitkäaikaisen pohdinnan tuloksina. Nykyään Uitto antautuu jännittävään dialogiin valkoisen kankaan edessä. Välillä työ vie ja välillä Uitto pääsee työn herraksi. Maalarina Uitto ei ole julistaja vaan pikemmin erilaisten tuntojen, tunnelmien ja hetkien tulkki. Uitto on Espoo Art ry:n jäsen.

  1970-luvulla hän perusti Yleisradion taidekerhon ja toimi sen vetäjänä 8 vuotta ja sen rinnalla television ns. design-ammattien koulutuksesta vastaavana opettajana. Kerhon opettajina oli lukuisia merkittäviä kuvataiteilijoita, kuten Rafael Wardi, Leena Luostarinen, Juho Karjalainen, Henry Wuorila-Stenberg, Tarja Unkari, Kari Jylhä jne.

  Uitto on toiminut myös kuvataiteen päätoimisena opettajana Raumalla. Merkittävimmän uran hän on kuitenkin tehnyt viestintä-alan asiantuntijana, luovien alojen koulutuskehittäjänä, oppilaitosten johtotehtävissä (Turun taideakatemia, AMK Metropolia, Radio- ja televisio-opisto ARTO) ja viimeksi projektipäällikkönä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa.

  Näyttelyssä on myös Ilkka Tahvanaisen kuvarunoja. Tahvanainen on luonut sanataidetta enemmän kuin kaksi vuosikymmentä. Hänen sanataideteoksensa hyödyntävät visuaalisuutta.

   

  uitto_rajattu

  Markku Uitto, "Venetsia"