Event Information:

 • ti
  21
  helmi
  2017
  su
  05
  maalis
  2017

  Sari-Aino Tolonen: Mielen maisemia (Encaustic art)

  Maalatessani toimin intuitiivisesti. En yleensä suunnittele tarkkaan mitä maalaan, koska siten koen maalauksistani syntyvän syvällisempiä. Jos suunnittelen etukäteen miltä maalauksen tulisi näyttää, tietty vapaus maalaamisesta katoaa.

  Koen työskennellessäni että minulla on yhteys luovuuden lähteeseen, josta töissäni ilmenevä sisältö kumpuaa. Koen mehiläisvahamaalauksen (enkaustiikka, englanniksi ”encaustic art”) tällä hetkellä läheisimmäksi itselleni. Suomessa harvoin nähty perinteinen encaustic, jossa sulatettuun mehiläisvahaan sekoitetaan männystä saatua dammar hartsia on tekniikka jota käytettiin antiikin Kreikassa. Sen historiaa voidaan paikantaa egyptiläisiin temppelihautoihin joista on löytynyt suurikokoisia muumioiden muotokuvia.

  Tekniikka oli ollut pimennossa kauan, kunnes amerikkalainen taidemaalari Jasper Johns otti sen uudelleen käyttöön 1950-luvulla. Nykyisin encaustic art on maailmalla hyvinkin tunnettua, kun taas meillä Suomessa se on vielä harvinaisuus. Sana ”encaustic”, joka tulee kreikasta ja tarkoittaa ”polttaa sisään”, viittaa prosessiin jossa pigmentoitu vaha levityksen jälkeen kiinnitetään tulella käyttäen liekitintä.

  Mehiläisvahan luonne sopii erinomaisesti abstrakteihin maalauksiin, voimakkaisiin kolmiulotteisiin rakenteisiin, sekä myös kollaaseihin. Vahan luontainen läpikuultavuus mahdollistaa upottamalla tehdyt mielenkiintoiset efektit.

  Näyttelyssäni olevat maalaukset on kaikki tehty encaustic art - tekniikalla.

  https://www.artenjoy.fi

   

  1