Event Information:

 • ti
  17
  tammi
  2017
  su
  05
  helmi
  2017

  Seija Salminen: Teema ja muunnelmia

  Esillä on urbaania ympäristötaidetta, joka on syntynyt pienessä  espanjalaiskaupungissa Torreviejassa viimeisen vuoden aikana. Lähtökohtana on oma, lähes elämänikäinen harrastus tallentaa omaksi iloksi pieniä fragmentteja  kiinnostavalla tavalla rosoisista pinnoista frottage-menetelmällä. Se tarkoittaa kuvionsiirtämistä paperille hiertämällä, tässä tapauksessa öljypastellein. Menetelmä on ikivanha, se tunnetaan jo vuosituhansien takaa. Hierrettyjä kuvioita olen sen jälkeen käsitellyt akvarellivärein. Silloin olen tavoitellut paikan tunnelmaa tai sen herättämiä mielikuvia, en kuvaa arkitodellisuudesta.

  Rakennetussa ympäristössä kiintoisiksi frottage-kohteiksi tarjoutuvat katujen metallivalua olevat huoltoluukut. Ne johtavat maanalaisiin huoltojärjestelmiin, kuten juomavesi-, katuvalaistus-, puhelinkaapeli- tai viemäriverkostot. Luukuissa kiinnittyy huomio kauniiseen ornamentiikkaan ja teksteihin, jotka kertovat ovikylttien tapaan, mihin niiden kautta pääsee käsiksi. Luukkujen kuviointi voi olla yksinkertaisimmillaan geometrista tai sisältää kirjain- ja numeromerkkejä. Voi myös löytyä koristeellista heraldiikkaa tai muita julkisen vallan tunnuksia. Vanhanajan historianopetus – ja myöhemmin Asterix - kertoivat, että jo muinaiset roomalaiset merkitsivät julkista omaisuuttaan kirjaimilla SPQR. Latinankielinen lyhennys osoitti, että omaisuus kuului Rooman senaatille ja kansalle.
  Jalankulkijalle on tarjolla muutakin kadunpinnan ornamentiikkaa: jalkakäytävien koristeellisesti uurretut betoni- tai keramiikkalaatat, jotka toistuessaan muodostavat kiehtovia rytmejä. Kutsun mielelläni näitä molempia silmäniloa tuottavia katuverkoston kohteita katujen koruiksi.

  Esillä olevien teosten värimaailma on virinnyt tuon vanhan merenrantakaupungin tunnelmasta, enkä pyrikään laattojen tai luukkujen luonnonmukaiseen esittävyyteen. Väreissä heijastuvat kaupungin pitkät hiekkarannat, meri ja taivas eri säätilanteissa, kevätkukkien väkevät purppuravioletit tai syksyinen hedelmätori. Inspiraation lähteinä värimaailmalle ovat olleet myös antiikin tarinat. Kun aamuruskon jumalatar Eos Ruususormi vain heilauttaa kättään luoden taivaalle aamunsarastuksen värit,
  sama ikiaikainen aurinko nousee edelleen näilläkin rannoilla.

  Kuva001crop-pieni Kuva002crop-pieni Kuva009002 Kuva012002