Event Information:

 • ti
  05
  helmi
  2019
  su
  10
  helmi
  2019

  Rita Apuli ja Sari-Aino Tolonen: Accidentally Yours

  Galleria Espoonsilta

   

  Rita Apuli on espoolainen kuvataiteilija, jonka taiteen lähtökohdat ovat Nuuksion kansallispuiston maisemissa. Taideteokset ovat kannanottoja luonnon säilyttämisen puolesta.

  Maalauksissa on käytetty luonnosta saatavia materiaaleja kuten tervaa, tuhkaa, hiekkaa, kalkkia, mineraaleja, joista suurin osa on Nuuksion omalta tontilta. Nyt esillä olevat teokset ovat syntyneet parin viime vuoden aikana teemalla: Shape of the Earth.

   

  Beauty is in the nature as long as you see it.

  Please, save the world if you can. But if you can't try to save yourself.

  Fulfill my hearth with silence, because silence is golden.

  I don't know any better way to survive than painting...or writing. Do you?

   Teos: Riitta Apuli

  Sari-Aino Tolonen on pitkään työskennellyt perinteisen mehiläisvahamaalauksen parissa (Encaustic Art) ja kouluttautunut sen taitajaksi niin koti- kuin ulkomailla.

  Encaustic Art on muutamia tuhansia vuosia vanha maalaustekniikka, jossa käytetään mehiläisvahaa. Tämä tekniikka on alkujaan lähtöisin Kreikasta ja sieltä se on siirtynyt Egyptiin, josta on löydetty hyvin säilyneitä, vanhoja encaustic maalauksia mm. haudoista.

  Encaustic oli ollut pitkään unohduksissa, kunnes sen toi uudelleen esiin ja käyttöön amerikkalainen taidemaalari Jasper Johns 1950-luvulla. Nykyisin sekä USA:ssa että Kanadassa on runsaasti encaustic taiteilijoita ja opettajia. Euroopassa tämän perinteisen, vanhan tekniikan tekijät ja opettajat ovat harvinaisempia.

  En etukäteen osannut arvata kuinka voimakkasti encaustic taide tulisi minuuun vaikuttamaan, kun neljä vuotta sitten menin ensimmäisen kerran espanjalaisen taidemaalari Belen Millànin luokse oppiin. En ole ensimmäisen Belenin kurssin jälkeen juurikaan käyttänyt muita tekniikoita, sillä encaustic teki minuun lähtemättömän vaikutuksen ja halusin käyttää vain sitä, sillä koen mehiläisvahan materiaalina sallivan minulle, mielestäni parhaiten, monipuolisia mahdollisuuksia tuoda esiin omaa sisäistä maailmaani.

  Maalaaminen on minulle pitkälti meditatiivista työskentelyä, jolloin kuuntelen oman sisäisen oppaani, intuition johdatusta.

  Teos: Sari-Aino Tolonen